Materialen
Voor locaties die aan het certificeringstraject "Boartsjendewei in taal derby" deelnemen zijn thema-materialen beschikbaar. Per thema zijn er vertelplaten, woordkaarten, een praatplaat, liedjes, opzegversjes en boekentips. Deze kunnen door de locaties zelf aangevraagd worden via dit formulier. We streven er naar de materialen binnen drie schoolweken te versturen.
Wolkomsboekjes
Er zijn wolkomsboekjes voor de peuteropvang en voor het kinderdagverblijf. In beide boekjes staat informatie voor ouders over de meertalige ontwikkeling.
In de boekjes kunnen pedagogisch medewerkers informatie zetten, bijvoorbeeld de openingstijden en/of (opzeg)versjes die bij hen gezongen worden. In het boekje staan ook verhaaltjes en praatplaten over het spelen bij de opvang die ouders met hun kinderen kunnen lezen.
Doch mear mei Tomke map
De activiteitenmap ‘Doch mear mei Tomke’ doet suggesties voor activiteiten aan professionals, zodat zij op eenvoudige wijze met de kinderen met het Fries aan de slag kunnen gaan. Al pratend, lezend, zingend, dansend, spelend en knutselend wordt aan de hand van twaalf thema's de taalontwikkeling van kinderen gestimuleerd. En natuurlijk ook de emotionele, sociale en motorische ontwikkeling. Het is daarbij handig dat de thema's en activiteiten aansluiten bij de Nederlandse methodes ‘Uk en Puk’ en ‘Piramide’.
Tomke knibbelboek ‘Praatsjemakkers’
‘Praatsjemakkers’ zijn verhaaltjes die pedagogisch medewerkers alleen of samen uit kunnen spelen met handpoppen. Zonder poppenkant en zonder vaste teksten, maar met alle ruimte om binnen een thema een praatje te maken met de poppen en de kinderen. Zet het 'knibbelboek' op schoot of op de tafel. Zo zien de kinderen de illustraties en heeft de verteller de handen vrij voor de handpoppen.
In de verhaaltjes, die aansluiten bij de thema's van 'Doch mear mei Tomke' en Nederlandse VVE-programma’s, beleeft Tomke weer van alles met zijn vriendjes. Zo'n vriendje kan de Friestalige Romke of Yana Yu zijn, maar het zou ook een Nederlandstalig vriendje kunnen zijn zoals bijvoorbeeld Puk.
Meertaligheid bevordert de talige, sociale en de intellectuele ontwikkeling van kinderen. We adviseren pedagogisch medewerkers en leerkrachten in de onderbouw bij het vormgeven van taalbeleid en bij de uitvoer in de praktijk.
Voor de bij ons aangesloten locaties is de brochure 'Frysk en oarstaligen' beschikbaar.
De Taalgroeimeter laat zien hoe een tweetalige ontwikkeling eruit ziet. En geeft ouders en opa’s en oma’s tips tips en handvatten voor verschillende taalsituaties thuis: alleen Fries, Fries en Nederlands maar ook anderstalig.
Lees meer